Ετικέτες

Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2014

Ολυμπιακοί Αγώνες (εργασία του Καραμούτσου Μιχαήλ)



Ολυμπιακοί Αγώνες

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ ΩΣ ΣΗΜΕΡΑ

Σύμφωνα με τον μύθο, ο γιος του Δία, ο  ημίθεος Ηρακλής , είναι ο ιδρυτής  των Ολυμπιάδων. Η πρώτη επιβεβαιωμένη χρονολογία διεξαγωγής τους όμως  είναι  το  776 π.Χ.: στην πραγματικότητα, έγινε τότε  μόνο ένα αγώνισμα, το αγώνισμα του <<σταδίου>> (δρόμος 160 μ.) και νικητής  αναδείχτηκε ο Κόροιβος, από τη  Ηλεία. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες γίνονταν κάθε τέσσερα χρόνια (οι πόλεμοι σταματούσαν για λίγο), και σύντομα πλουτίστηκαν και με άλλα αγωνίσματα: πάλη, πυγμαχία, δρόμο με πολεμική εξάρτυση, αρματοδρομίες, ρίψεις ακοντίου και δίσκου. Στους αγώνες έπαιρναν μέρος αθλητές από όλη την Ελλάδα και από της χώρες της μεσογείου ηλικίας πάνω από είκοσι χρονών και διαρκούσαν 5 μέρες. Τόπος τέλεσής τους η ιερά  Άλτης , κοντά στην Ολυμπία. Ο νικητής έπαιρνε την ιερή κότινο και τους ύμνους των ποιητών. Οι Ολυμπιάδες χρησίμευαν στους αρχαίους   ιστορικούς για την χρονολόγηση των γεγονότων. Αυτή η μέθοδος αποδείχτηκε πολύ χρήσιμη και για τους νεότερους, που έχουν έτσι ένα σταθερό σημείο αναφοράς για πολλά συμβάντα της αρχαιότητας. Οι Ολυμπιάδες παράκμασαν όταν έδυσε ο ελληνικός πολιτισμός και επικράτησαν οι Ρωμαίοι. Η τελευταία έγινε το 393 μ.Χ. (η  διακοστή ενενηκοστή τρίτη) και μετά καταργήθηκαν.

Η  αναβίωση

Ενώ  κορυφώνονταν οι έρευνες και οι ανασκαφές στο χώρο της κλασικής Ελλάδας, ο Ευάγγελος Ζάππας σκέφτηκε πρώτος ότι θα μπορούσαν  να αναβιώσουν των αγώνων. Αλλά η προσπάθειά του κατέληξε σε αποτυχία. Το 1859 έγιναν αγώνες φολκλορικοί μάλλον παρά αθλητικοί (σκυταλοδρομία, ρίψη του δίσκου <<στον αέρα>> κ.λπ.), επικράτησε οχλαγωγία κε ένας αθλητής πέθανε από την κούραση. Παρόμοιες προσπάθειες έγιναν το 1870,1875 και 1899.
Στο αναμεταξύ, έπαιρνε σάρκα και οστά το σχέδιο του Πιερ ντε Φρεντί,  βαρόνου ντε Κουμπερτέν. Ο Γάλλος ποιητής, λόγιος και επιστήμονας, ήταν ένθερμος υποστηρικτής της παιδαγωγικής αξίας του αθλητισμού ( σε αυτόν αποδίδεται η περίφημη φράση << το σπουδαίο  δεν είναι να νικήσεις, αλλά να συμμετέχεις>>), της ειρηνευτικής επίδρασής του στους λαούς και της ανάγκης να διεθνοποιηθεί. Έτσι, την 1η Αυγούστου 1893 ο ντε Κουμπερτέν παρουσίασε με επιτυχία μια μελέτη πάνω στην δυνατότητα επανάληψης των Ολυμπιάδων. Η πρώτη ολυμπιακή επιτροπή συστάθηκε το 1984 στη Σορβόννη, με εκπροσώπους 14 εθνών.

Διεθνείς  Επιτροπές

Οι ολυμπιακοί Αγώνες γίνονται κάθε τέσσερα χρόνια σε μια χώρα επιλεγμένη ανάμεσα σε όσες συμμετέχουν στη Διεθνή Όστη   Λοζάνη  της Ελβετίας. Τη διοργάνωσή τους αναλαμβάνει κάθε φορά η Ολυμπιακή Επιτροπή της χώρας που θα φιλοξενήσει τους αγώνες. Τελευταία προτάθηκε η μόνιμη τελετή των Ολυμπιακών Αγώνων στην Ελλάδα. Η ιδέα έγινε δεχτή με συμπάθεια από πολλές χώρες, αλλά χρειάζονται πολλές προσπάθειες για να καρποφορήσει.

Σημαία

Η  ΔΟΕ έχει δική της σημαία με πέντε κύκλους σε άσπρο φόντο.  Κάθε κύκλος έχει διαφορετικό χρώμα που δείχνει μια ήπειρο: το γαλάζιο την Ευρώπη, το μαύρο την Αφρική, το κόκκινο την Αμερική, το πράσινο την Ωκεανία και το κίτρινο την Ασία. Οι πέντε κύκλοι μπλέκονται μεταξύ τους για να συμβολίσουν την αλληλεγγύη των λαών

Όρκος

Ο  ολυμπιακός  όρκος διαβάζεται την πρώτη μέρα έναρξης των αγώνων από έναν αθλητή διαλεγμένο ανάμεσα στους λαμπρότερους. Τη διατύπωση του όρκου είχε προετοιμάσει ο ντε Κουμπερτέν. <<Ορκιζόμαστε να παρουσιαστούμε στους Ολυμπιακούς  Αγώνες  σαν έντιμοι συναγωνιστές, να σεβόμαστε τους κανονισμούς και να  εμπνεόμαστε  από  το πνεύμα της αξιοπρέπειας, για τη  τιμή της χώρας μας και τη δόξα του αθλητισμού>>.

Ερασιτεχνισμός

Στους αγώνες μπορούν να λάβουν μέρος μόνο αθλητές καταταγμένοι στις διάφορες εθνικές ολυμπιακές ομάδες και αυστηρά ερασιτέχνες,  που δεν ασκούν δηλαδή τον αθλητισμό σαν επάγγελμα και συνεπώς δεν παίρνουν καμία αμοιβή για τη δραστηριότητα.
Αλλά αυτός ο κανόνας σήμερα  αμφισβητείται. Η εξειδίκευση του αθλητισμού  έχει επεκταθεί τόσο πολύ, ώστε κανένας αθλητής δεν θα είχε τη δυνατότητα να διεκδικήσει  το έπαθλο αν δεν αφιέρωνε όλο του το χρόνο στις προπονήσεις. Συνεπώς πρέπει να κερδίζει τη ζωή του από τον αθλητισμό: αυτό κατορθώνεται κυρίως από τα διαφημιστικά έσοδα, τα βραβεία, τις κρατικές και διάφορες άλλες επιχορηγήσεις.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου